Business Opportunities

Εδώ, μπορείτε να βρείτε επιχειρηματικές, εμπορικές, αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, καθώς και σχετική αρθρογραφία. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

​Ο «εμβολιασμός» των επιχειρήσεων

  1. Business Opportunities
  2. »
  3. ​Ο «εμβολιασμός» των επιχειρήσεων

Ο «εμβολιασμός» των επιχειρήσεων

Κάποτε, το να έκανες την δουλειά σου «ως συνήθως», ήταν αρκετό για να προχωρήσεις. Αυτό, δεν ισχύει πιά! Στην Ελλάδα, το βιώσαμε πολύ έντονα, αφού η μακρά περίοδος ανάπτυξης (1994-2008) που έδωσε πολλές θέσεις εργασίας, πολλά επιχειρηματικά κέρδη, πολλές κοινωνικές παροχές, δεν συνοδεύτηκε από βιώσιμες στρατηγικές, λειτουργικούς σχεδιασμούς, μηχανισμούς ελέγχου, εξωστρέφεια και σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων, που θα θωράκιζαν την οικονομία έναντι της παγκόσμιας κρίσης. Τώρα λοιπόν, έστω και αργά, αντιλαμβανόμαστε ότι το «ως συνήθως» δεν μπορεί να σταθεί. Σε ένα κόσμο που οι έννοιες της πληροφορίας, της μετακίνησης, της γνώσης, της σύγκρισης, της αναφοράς, λειτουργούν απρόσκοπτα αλλά και με μεγάλη ταχύτητα, χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι αλλά και συμβατοί με την νέα κανονικότητα, που εκφράζεται μέσα από την διαρκή αλλαγή. Σε αυτή την κρίση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το απαραίτητο κλειδί, είναι ο «εμβολιασμός»  που μπορεί να εξασφαλίσει στην επιχείρηση μια θέση στον ήλιο της επόμενης ημέρας.

Κάποτε η αλλαγή ήταν μια διαδικασία σταδιακής εξέλιξης. Τώρα, είναι θέμα εκθετικής εξέλιξης. Ό,τι μέχρι πρότινος ήταν μη ευφυή και ασύνδετα μεταξύ τους, τώρα είναι συνδεδεμένα, ευφυή και συνεργαζόμενα. Αυτοκίνητα, πόλεις, λιμάνια, αγροκτήματα ακόμη και τα σώματά μας θα επικοινωνούν με αισθητήρες και θα μιλούν ψηφιακά μεταξύ τους. Αυτές οι καταιγιστικές αλλαγές έχουν επίσης συνδυαστικό χαρακτήρα, ενισχύοντας η μία την άλλη, δημιουργώντας το νέο τοπίο.

Τώρα ακριβώς, βρισκόμαστε στο επίκεντρο του κυκλώνα της αλλαγής που τροφοδοτείται από την ψηφιοποίηση, την κινητικότητα, την μεγέθυνση, την από-διαμεσολάβηση, τον αυτοματισμό. Αυτό που κάποτε ήταν επιστημονική φαντασία, σήμερα είναι γεγονός. Ο τρόπος που εργαζόμαστε δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Οι δεξιότητες που θα χρειαζόμαστε θα είναι δραματικά διαφορετικές. Τώρα, όλα συμβαίνουν γρηγορότερα από ποτέ.

Χωρίς αμφιβολία τα ρομπότ και το προηγμένο λογισμικό θα αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας, επιτρέποντας στον άνθρωπο να επικεντρωθεί σε πράγματα που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν και που μόνο αυτός μπορεί να τα κάνει. Η τεχνολογία αντιπροσωπεύει τον τρόπο αλλαγής, όμως ο άνθρωπος είναι αυτός που την ορίζει, την εξηγεί, την υλοποιεί. Οτιδήποτε δεν μπορεί να ψηφιοποιηθεί ή να αυτοματοποιηθεί, θα γίνει εξαιρετικά πολύτιμο. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η δημιουργικότητα, η φαντασία, η διαίσθηση, το συναίσθημα, η ηθική, η δεοντολογία, θα είναι ακόμη πιο σημαντικά στο μέλλον, επειδή οι μηχανές είναι πολύ καλές στην προσομοίωση, αλλά μόνο σ’ αυτό.

Το μέλλον αφορά ολιστικά επιχειρηματικά μοντέλα. Η ευκαιρία βρίσκεται στην ευελιξία, στην έγκαιρη και όχι ευκαιριακή κατάρτιση, στις ολοκληρωμένες και όχι μεμονωμένες βελτιώσεις, στον μετασχηματισμό νέων ολοκληρωμένων και όχι μεμονωμένων οικοσυστημάτων.

Σήμερα, είναι η πρώτη μέρα του αύριο

Στο ξεκίνημα της 3ης δεκαετίας του αιώνα που διανύουμε, είναι εμφανές ότι τα πράγματα ήδη άλλαξαν. Η πανδημία του κορωνοϊού είναι η αναγκαστική αφορμή -και όχι η αιτία- για να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές. Σε αυτή την κρίση, το total business transformation είναι το απαραίτητο κλειδί για την πραγματική αναμόρφωση της επιχειρηματικής κοινότητας, είναι ο «εμβολιασμός» της, που μπορεί να εξασφαλίσει μια θέση στον ήλιο της επόμενης ημέρας.

Η επόμενη ημέρα ήδη διαμορφώνεται, και θα είναι παιχνίδι στρατηγικής με δυσκολίες, κινδύνους, αλλά και πολλές ευκαιρίες. Η παγκοσμιοποίηση και ο έντονος ανταγωνισμός που επιφέρει, δεν πρόκειται να εκλείψουν, γιατί απλούστατα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Αντιθέτως, όσο η «επανάσταση της επικοινωνίας» γιγαντώνεται, τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις.

Ποια θα είναι λοιπόν η ανταπόκριση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος; Πως θα βρούμε τις νέες ευκαιρίες στην πιο ανατρεπτικά μετασχηματιζόμενη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας; Είστε από αυτούς που προκαλούν την αλλαγή ή από αυτούς που την ακολουθούν;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που έχουμε, πολλοί από εμάς, ανήκοντας στον κόσμο της επόμενης τεχνολογικά, ημέρας. Ως επιχειρήσεις, ως μικρο-μεσαίες εταιρείες, ως οργανισμοί. Μια πολύ σημαντική ευκαιρία να δούμε από κοντά τις απαντήσεις και να μοιραστούμε απόψεις πάνω σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο, είναι το 1ο Total Business Transformation Forum που θα διεξαχθεί 18 & 19 Μαΐου. Εκεί μαζί με τo Business Grove θα έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τη νέα πραγματικότητα και την εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών, αφού αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος τρόπος εξασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και της διεκδίκησης ισότιμης συμμετοχής στο αποτέλεσμα. Η κατανόηση της νέας πραγματικότητας που έρχεται.

Γιατί, το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, το μέλλον το προκαλούμε εμείς!

Το παρόν άρθρο του Business Grove δημοσιεύτηκε στο Επιχειρώ στις 7/4/2021
Σχετική Υπηρεσία από Συμβουλευτική διοίκησης:
  • Στρατηγικός & Λειτουργικός σχεδιασμός

Διαβάστε ακόμη

Total Business Transformation Digital Conference

  Το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, το μέλλον το προκαλούμε! Μετά από μια μεγάλη χρονικά περίοδο τεχνολογικών επιτευγμάτων, βλέπουμε ότι η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα [...]

Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και εργαζομένων

Η πανδημία COVID-19, επηρέασε την παγκόσμια οικονομία με πρωτοφανείς τρόπους, αναγκάζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει πλέον να οραματιστούν ένα διαφορετικό μέλλον. [...]
Μενού