Business Opportunities

Εδώ, μπορείτε να βρείτε επιχειρηματικές, εμπορικές, αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, καθώς και σχετική αρθρογραφία. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Μετά την Πανδημία: Οι νέες συμφωνίες στους επιχειρηματικούς τομείς (μέρος 1)

  1. Business Opportunities
  2. »
  3. Μετά την Πανδημία: Οι νέες συμφωνίες στους επιχειρηματικούς τομείς (μέρος 1)

Μετά την πανδημία

Σε μια προσπάθεια μετάβασης στη μετά κορωνοϊό εποχή είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε πολλές βιομηχανίες, καθώς πολλές επιχειρήσεις  - εν όψει της νέας πραγματικότητας που έρχεται - επανατοποθετούνται στην αγορά, μέσω ισχυρότερων σχεδίων. Οι μέτοχοι, τα funds, οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρηματίες σταθμίζουν τις εξελίξεις με στόχο την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Εάν η προηγούμενη οικονομική και δημοσιονομική κρίση ήταν μια περίοδος επαναπροσδιορισμού της αγοράς που οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, η έλευση της πανδημίας και η διαχείριση της επόμενης μέρας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αποτελεί η απορρόφηση του Ταμείου Ανάκτησης, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για ένα νέο κύκλο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί βασικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας έχουν εισέλθει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο πολύ εντατικών διαδικασιών, εξαγορών και επαναταξινόμησης μετοχών.

Μετά την πανδημία

Υποδομές – Κατασκευαστικός Κλάδος

Οι αλλαγές στις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η κορυφαία εξέλιξη της τελευταίας περιόδου καθώς η αποχώρηση του ολλανδικού ταμείου Reggeborgh Invest από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφερε τη Μαριάννα Λάτση στον όμιλο με μερίδιο 7,6% (για 88 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης αύξησε το μερίδιό του από 15,98% σήμερα σε 32 τοις εκατό. Για να ενισχύσει τη ρευστότητα, ο Περιστέρης πούλησε τον Μάρτιο το 1,86% των μετοχών της Terna Energy μέσω του Χ.Α., για 28 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο εμπόριο στη μητρική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς 446.429 μετοχές άλλαξαν χέρια, στα 11,20 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή σε σημαντικό ασφάλιστρο, έναντι της τιμής κλεισίματος των 9,55 ευρώ.

Ο άλλος μεγάλος όμιλος υποδομών, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, περνά επίσης από αλλαγές,  καθώς όπως ανέφερε η διοίκηση, ο όμιλος θα είναι πιο συγκρατημένος στο κομμάτι των επενδύσεων, με καλές οι προοπτικές ωστόσο, μετά την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε προ ημερών αλλά και την ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την οποία όπως ειπώθηκε θα υπάρχουν καλά νέα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αναφορικά με την μαρίνα Αλίμου, όπου ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει την κατασκευή αλλά και την διαχείριση του έργου, για το 2021 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 20 με 25 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να δώσει ώθηση στον τζίρο για φέτος κατά 10 εκατ. ευρώ και στα EBITDA κατά 1 με 2 εκατ. ευρώ, καθώς ήδη καταγράφεται σημαντική ζήτηση.

 

Μετά την πανδημία

Πράσινη ενέργεια και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η ενεργειακή βιομηχανία, με κεντρική στροφή στην καθαρή ενέργεια ενόψει της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης, βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων και του χρηματιστηρίου. Στις 2 Μαρτίου, η Terna Energy υπέγραψε συμφωνία με την OceanWinds, η οποία είναι κοινοπραξία της EDP Renewables και της ENGIE, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ελληνική θάλασσα. Ο στόχος των δύο εταιρειών είναι να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργου με συνολική χωρητικότητα άνω των 1,5 GW, το οποίο θα εφαρμοστεί σε μια δεκαετία. Η ΔΕΗ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία RWE Renewables με σκοπό να επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Βιομηχανία πληροφορικής

Όπως ήταν αναμενόμενο στον κλάδο της πληροφορικής σημειώνονται ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις, καθώς ο κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, με τη συμμετοχή ορισμένων από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Κορυφαία εξέλιξη αποτελεί η εξαγορά της Singular Logic από το χώρο Hellas και Epsilon Net, ενώ τους τελευταίους μήνες είχαμε την εξαγορά της Wedia από την Entersoft, την απόκτηση της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Lykos, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η Epsilon Net απέκτησε το 80% της εταιρείας Data Communication για 6,3 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία του συγκεκριμένου άρθρου έχουν προκύψει από αναφορές σε ανάλογη αρθρογραφία των ειδησεογραφικών portal Business Daily και Capital.

Διαβάστε ακόμη

Total Business Transformation Digital Conference

  Το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, το μέλλον το προκαλούμε! Μετά από μια μεγάλη χρονικά περίοδο τεχνολογικών επιτευγμάτων, βλέπουμε ότι η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα [...]

Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και εργαζομένων

Η πανδημία COVID-19, επηρέασε την παγκόσμια οικονομία με πρωτοφανείς τρόπους, αναγκάζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει πλέον να οραματιστούν ένα διαφορετικό μέλλον. [...]
Μενού