Business Opportunities

Εδώ, μπορείτε να βρείτε επιχειρηματικές, εμπορικές, αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, καθώς και σχετική αρθρογραφία. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Εργασιακό περιβάλλον και αποτελεσματικότητα

  1. Business Opportunities
  2. »
  3. Εργασιακό περιβάλλον και αποτελεσματικότητα

Η πλειονότητα των εργαζομένων δαπανούμε μέσα στον εργασιακό χώρο σχεδόν το 50% του χρόνου της κάθε ημέρας, κατά την διάρκεια της επαγγελματικής μας ζωής, και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε πολύ επηρεασμένοι από την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στις συμπεριφορές μας. Η εργονομία ενός εργασιακού χώρου, οι συμπεριφορές των ατόμων, η διακόσμηση, οι διαδικασίες, και εν γένει η εταιρική κουλτούρα, είναι παράγοντες που διαμορφώνουν τους δεσμούς μεταξύ των μελών μιας επαγγελματικής ομάδας και την κινητοποιούν προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής συνεργασίας.

Για αυτούς τους σπουδαίους λόγους, η διοίκηση μιας επιχείρησης οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εργασιακή συμπεριφορά και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έρχονται με θετική διάθεση και χαμόγελο στον χώρο εργασίας τους και θα αισθάνονται υπερήφανοι για την συμμετοχή τους σε μια τέτοια ομάδα.

Η επιτυχία "μοιράζεται" σε όλους

Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ισότιμα μέλη μιας παραγωγικής ομάδας. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στον  επιχειρησιακό σχεδιασμό, με τρόπο τέτοιο που η κάθε επιμέρους επιτυχία να λογίζεται ως μέρος της συνολικής επιτυχίας. Κάθε συνεργάτης θέλει να συμμετέχει σε μια επιτυχημένη ομάδα και να αισθάνεται ότι συμβάλλει σε αυτή την επιτυχία. Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε με τους ανθρώπους σας και να μοιραστείτε τα όνειρά σας, ζητώντας τους να εκφράσουν και τις δικές τους απόψεις και ανησυχίες. Επίσης εξασφαλίστε την επαγγελματική επάρκεια του κάθε μέλους και στηρίξτε την εξέλιξή τους προσφέροντας επιπλέον εκπαίδευση, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες σεβασμού

Η δημιουργία ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης, κατανόησης και σεβασμού είναι ζωτικής σημασίας. Με τον τρόπο αυτόν, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και αισθάνονται την επιχείρηση σαν δική τους. Η διοίκηση οφείλει να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ όλων των βαθμίδων των εργαζομένων, χωρίς στεγανά. Έτσι θα μπορέσει να αντιληφθεί έγκαιρα ποιες διαδικασίες λειτουργούν σωστά και πού χρειάζονται αλλαγές, πριν προκληθούν προβλήματα που απαιτούν χρόνο και χρήμα ή -ακόμα χειρότερα- έχουν αρνητικό αποτέλεσμα  στο ηθικό της ομάδας.

Μέσω των εταιρικών συναντήσεων, μπορείτε να επιβραβεύετε και να παρακινείτε τους συνεργάτες σας, καθώς και να παρακολουθείτε την ομαλή λειτουργία ενός καλοσχεδιασμένου λειτουργικού μηχανισμού, δημιουργώντας μια ομάδα με ευθύνη και αυτοπεποίθηση.

Υιοθετήστε μηχανισμούς επικοινωνίας που επιτρέπουν σε κάθε συνεργάτη σας να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς να φοβάται για τις απόψεις του. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, ώστε ο χώρος εργασίας να μην μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά ούτε να γίνει πεδίο επίλυσης προβλημάτων πέρα από αυτά που απασχολούν την ομάδα.

Είναι δεοντολογικό οι θέσεις των συμμετεχόντων να είναι τεκμηριωμένες, να μην στρέφονται κατά συναδέλφων, να έχουν σαν κίνητρο τη βελτίωση και να σέβονται τα άτομα και το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, η αντιμετώπιση ακόμη και μεγάλων προβλημάτων θα διέπεται από αίσθημα ευθύνης για την εξεύρεση λύσεων και όχι αποφυγή της ευθύνης.

Χτίζοντας ισχυρούς δεσμούς

Το γνωμικό "μεγάλα καράβια - μεγάλες φουρτούνες" επαληθεύεται καθημερινά στον επιχειρηματικό βίο. Στο κυνήγι για την επίτευξη των στόχων, η ατζέντα διαδικασιών που έχει να διαχειριστεί μια εργασιακή ομάδα, συνήθως είναι... ατελείωτη! Στον κυκεώνα των διαδικασιών συνήθως ελλοχεύει  ο κίνδυνος να διαρραγούν οι δεσμοί της ομάδας. Για να παραμείνουν οι δεσμοί ισχυροί και λειτουργικοί η ομάδα θα πρέπει να εντάξει στην λειτουργία της στοιχεία και θέματα που ενισχύουν τους δεσμούς της. Η επιχείρηση πρέπει να ενθαρρύνει τη συνύπαρξη και τη συναναστροφή των συνεργατών όχι μόνο στη διεκπεραίωση εργασιών. Πρέπει τα μέλη της ομάδας να έχουν συχνά την ευκαιρία να μοιράζονται ευχάριστες στιγμές. Μάθετε τί είναι αυτό που τους αρέσει περισσότερο, τι τους εμπνέει, τι τους χαλαρώνει και δώστε τους την ευκαιρία να ανακτήσουν δυνάμεις μέσα από αυτές τις μικρές ευχάριστες στιγμές.

Γιορτάστε μαζί τους

Το "επιχειρείν" είναι υπόθεση ομαδική. Για αυτό τον λόγο, τα μέλη της ομάδας, πέρα από την ευθύνη που τους αναλογεί, πρέπει να παίρνουν και το μερίδιό τους στην επιτυχία και τη χαρά. Η διοίκηση πρέπει να σχεδιάζει και να υλοποιεί στιγμές που όλοι μοιράζονται την επιτυχία. Σε κάθε ευκαιρία, μαζέψτε την ομάδα σας και ανακοινώστε τα αποτελέσματα μιας επιτυχίας, δίνοντας ταυτόχρονα και τις ευχαριστίες σε όσους έχουν συμβάλει σε αυτό. Τιμήστε τους ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει όχι μόνο για την επιτυχία στο δικό τους project, αλλά και για υποστήριξη σε άλλους τομείς.

Το να αναγνωρίζεται η συνεισφορά των ανθρώπων και να τιμάται η αριστεία τους, δημιουργεί υψηλές ενδοεταιρικές αξίες που αποτυπώνονται και στο εταιρικό status. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρικήκουλτούρα γίνεται σεβαστή από όλους, ενώ οι συναισθηματικά ευφυείς επαγγελματικές συμπεριφορές γίνονται πρότυπο για όλους τους εργαζόμενους.

Εν κατακλείδι, το εργασιακό περιβάλλον και η εργασιακή κουλτούρα που διαμορφώνεται μέσα από αλληλοσεβασμό, ανοιχτή επικοινωνία και επιβράβευση των εργαζομένων, μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει σε μια επιχείρηση, οπότε η διοίκησή της οφείλει να μην τα παραμελεί, να τα ενισχύει και να τα διαφυλάττει.

 

Το παρόν άρθρο του Business Grove δημοσιεύτηκε στο Capital στις 21/12/2020

 

Σχετική Υπηρεσία από Συμβουλευτική διοίκησης:
  • Αξιολόγηση δομής λειτουργίας και προσωπικού

Διαβάστε ακόμη

Total Business Transformation Digital Conference

  Το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, το μέλλον το προκαλούμε! Μετά από μια μεγάλη χρονικά περίοδο τεχνολογικών επιτευγμάτων, βλέπουμε ότι η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα [...]

Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και εργαζομένων

Η πανδημία COVID-19, επηρέασε την παγκόσμια οικονομία με πρωτοφανείς τρόπους, αναγκάζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει πλέον να οραματιστούν ένα διαφορετικό μέλλον. [...]
Μενού