Business Opportunities

Εδώ, μπορείτε να βρείτε επιχειρηματικές, εμπορικές, αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, καθώς και σχετική αρθρογραφία. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Μετά την Πανδημία: Οι νέες συμφωνίες στους επιχειρηματικούς τομείς (μέρος 2)

  1. Business Opportunities
  2. »
  3. Μετά την Πανδημία: Οι νέες συμφωνίες στους επιχειρηματικούς τομείς (μέρος 2)

Μετά την πανδημία

Μία από τις πολλές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ότι έχει περιορίσει σημαντικά την πρόσβασή των καταναλωτών στους φυσικούς χώρους των καταστημάτων με αντιστρόφως ανάλογη αύξηση στη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών αγορών. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα κλάδοι όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα Logistics καθώς και οι διάφορες παράπλευρες βιομηχανίες όπως η βιομηχανίας συσκευασίας, καταγράφουν σημαντικές επενδύσεις από ισχυρούς ομίλους που αλλάζουν το επιχειρηματικό τοπίο.

Λόγω της νέας κρίσης, βιομηχανίες, παραγωγοί και εταιρείες λιανικής, βλέπουν πιο θετικά τις συμφωνίες με εταιρείες 3PL για διαχείριση αποθηκών και άλλες υπηρεσίες logistics ώστε να επικεντρωθούν στην κύρια δραστηριότητά τους. Αυτή την ευκαιρία εκμεταλλεύονται οι ισχυροί των 3PLs αλλά και καθετοποιημένοι, μικρότεροι, ανταγωνιστές προκειμένου να επενδύσουν σε νέες υπηρεσίες και να επεκτείνουν την παρουσία τους.

 

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Τον Απρίλιο του 2020, στο αποκορύφωμα της πανδημίας, το μεγάλο αμερικανικό ταμείο CVC Capital Partners, επένδυσε στην κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα στον τομέα της σύγκρισης τιμών και των λιανικών πωλήσεων Skroutz, αποκτώντας μερίδιο μειοψηφίας 49%. Μια κίνηση που σηματοδότησε τις τεράστιες αλλαγές που θα ακολουθήσουν έκτοτε στον τομέα των διαδικτυακών πωλήσεων. Τον Νοέμβριο του 2020, η Skroutz εξαγόρασε το 25% της διαδικτυακής εμπορικής εταιρείας EveryPay.

Επίσης, το 2021, η Skroutz μπήκε στον τομέα των ταχυμεταφορών σε μια προσπάθεια να κατατάξει τις υπηρεσίες της, αποκτώντας το 100% της εταιρείας MyJobNowDelivery που αναπτύσσει την υπηρεσία ταχυμεταφορών SendX. Το τελευταίο έχει 130 μοτοσικλέτες και δέκα φορτηγά, ενώ ο στόχος είναι η ταχεία ανάπτυξή του.

 

Logistics

Logistics

Υπάρχουν επίσης σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, μιας βιομηχανίας που παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη, ειδικά μετά την ενίσχυση του λιμανιού του Πειραιά και τη διασύνδεση με άλλες μορφές μεταφοράς όπως οι σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές, μέσω της ανάπτυξης περιφερειακών αερολιμένων.

Πολλές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα επενδύουν σε αποθήκες και κτίρια συμβατά με την αγορά logistics. Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, το 2020 οι συνολικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, κυρίως στην Αττική στις περιοχές του Ασπρόπυργου και του Μαρκόπουλου, πλησίασαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για νέους αποθηκευτικούς χώρους, κυρίως στο Θριάσιο. Η αγορά παραμένει διασπασμένη σε πολλά σημεία, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μόλις το 14% των εταιρειών logistics στην Ελλάδα διαθέτουν στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους άνω των 45.000 τ.μ., ενώ το 40% έχει στεγασμένους χώρους μικρότερους των 10.000 τ.μ.

Το Θριάσιο μαζί με τα Οινόφυτα και τον αναπτυσσόμενο πόλο της Ανατολικής Αττικής (Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, κατά μήκος της Αττικής Οδού και κοντά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος») συγκεντρώνουν σχεδόν το σύνολο των logistics στην Αττική. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δέκα μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου ελέγχουν γύρω στο 50%, αν και η ελληνική αγορά υπηρεσιών logistics προς τρίτους (3PL) υποχώρησε πέρυσι κατά περίπου 20 εκατ., στα 370 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2019 λόγω της πανδημίας.

 

Βιομηχανία συσκευασίας

Υπάρχουν επίσης εξελίξεις στον κλάδο των συσκευασιών που λόγω της πανδημίας και της ταχείας αύξησης της ανάγκης για μεταφορά εμπορευμάτων έρχεται στο προσκήνιο. Τον Δεκέμβριο, καταγράφηκαν δύο συμφωνίες στον κλάδο. Η Haitoglou - Hartel SA εξαγοράστηκε για πρώτη φορά από τον Frem Industrial Group, ο οποίος είναι μέλος του ομίλου εταιρειών Intevco. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε η εξαγορά του εγγεγραμμένου Paperpack Tsoukaridis από ένα κινεζικό ταμείο μέσω της Κύπρου Orlando-Equity Holding Limited. Η συμφωνία έγινε στα 6,66 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά 26,3 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία του συγκεκριμένου άρθρου έχουν προκύψει από αναφορές σε ανάλογη αρθρογραφία των ειδησεογραφικών portal Business Daily και Naftemporiki.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Total Business Transformation Digital Conference

  Το μέλλον δεν έρχεται μόνο του, το μέλλον το προκαλούμε! Μετά από μια μεγάλη χρονικά περίοδο τεχνολογικών επιτευγμάτων, βλέπουμε ότι η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα [...]

Οι καταιγιστικές αλλαγές που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και εργαζομένων

Η πανδημία COVID-19, επηρέασε την παγκόσμια οικονομία με πρωτοφανείς τρόπους, αναγκάζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι πρέπει πλέον να οραματιστούν ένα διαφορετικό μέλλον. [...]
Μενού