Business Opportunities

Εδώ, μπορείτε να βρείτε επιχειρηματικές, εμπορικές, αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, καθώς και σχετική αρθρογραφία. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Smart City και Mobility Automation: Ηλεκτροκίνηση – Αυτόνομη Οδήγηση – Έξυπνες υποδομές

  1. Business Opportunities
  2. »
  3. Smart City και Mobility Automation: Ηλεκτροκίνηση – Αυτόνομη Οδήγηση – Έξυπνες υποδομές

Smart City and Mobility Automation Ηλεκτροκίνηση – Αυτόνομη Οδήγηση – Έξυπνες υποδομές

Σε μια εποχή που οι πόλεις προσπαθούν να αυξήσουν το ρυθμό και την εμβέλεια τους και να αποτελέσουν μέρος της παγκόσμιας δικτυωμένης κοινωνίας, έχοντας ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της ταχύτητας στην κινητικότητα, τα άμεσα οφέλη των έξυπνων υποδομών και του Mobility Automation είναι πολλά και συνδέονται άμεσα με την καθημερινή ζωή. Η ηλεκτροκίνηση, η αυτόνομη οδήγηση και οι έξυπνες υποδομές όχι μόνο ανοίγουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες αλλά κυρίως αυξάνουν την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής μας.

Ηλεκτροκίνηση

Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν μία αναπτυσσόμενη σύγχρονη αγορά και η χρήση τους θα συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων κάθε χώρας. Η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη Ε.Ε., έχει δεσμευθεί με στόχους όπως τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2050, ειδικότερα στον τομέα των μεταφορών, είναι η μείωση των εκπομπών κατά 60% και η αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων στις πόλεις.

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης εξυπηρετεί τους στόχους αυτούς, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας του τομέα των μεταφορών και στην προστασία του περιβάλλοντος, με επιπλέον όφελος τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως πηγή φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, η ηλεκτροκίνηση μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, τόσο σε επίπεδο διάθεσης οχημάτων, όσο και σε επίπεδο εγκατάστασης και εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης.

Αυτόνομη Οδήγηση

Αυτόνομη Οδήγηση νέες ευκαιρίες

Η ιστορία της αυτόνομης οδήγησης μετρά ήδη περίπου 15 χρόνια εξέλιξης από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η τεχνολογία ήδη υπάρχει ενώ υπολογίζεται ότι θα γίνει ένα τεράστιο άλμα με την ολοκλήρωση των δίκτυών 5G. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό (και χωρίς τιμόνι) βρίσκονται ήδη προ των πυλών, υποσχόμενα οικονομία, ασφάλεια, ταχύτητα και μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε περίπου 50 αστικά κέντρα σε όλο τον πλανήτη κυκλοφορούν δοκιμαστικά πλήρως αυτόνομα οχήματα. Μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να κυκλοφορούν σχεδόν παντού, αλλάζοντας οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο που μετακινούμαστε και εν τέλει ζούμε.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που δε μπορούν να οδηγήσουν, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον αριθμό των θανάτων ή τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την κίνηση στους δρόμους.

Υποδομές έξυπνων πόλεων

Για να ευδοκιμήσει η επερχόμενη επανάσταση της κινητικότητας που αναμένεται ήδη μέσα στο 2021-22, οι πόλεις πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα έξυπνη βάση υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών. Οι υποδομές έξυπνων πόλεων θα θέσουν θεμέλια της ευημερίας.

Η νέες οδικές υποδομές περιλαμβάνουν «έξυπνες» σημάνσεις οδών, διαβάσεις πεζών, ηλεκτρικές οδούς και οδοστρώματα με αισθητήρες, «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης,  που όλα θα συνδέονται με δυναμικές πλατφόρμες διαχείρισης της κυκλοφορίας. Τα διαθέσιμα σήματα και δεδομένα της κυκλοφορίας θα βελτιστοποιήσουν τη κυκλοφοριακή ροή των οχημάτων μέσα στην πόλη, προσφέροντας ασφάλεια και σημαντική μείωση κόστους και χρόνου μετακινήσεων.

Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την καινοτομία και την πρόοδο που εφαρμόζονται σε μια πόλη που τροφοδοτείται και συνδέεται με δεδομένα. Οι απλοί πολίτες, οι επιχειρήσεις αλλά και οι δημόσιοι φορείς μπορούν να κάνουν πιο αποδοτικές και έξυπνες επιλογές βασισμένοι στα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αυξάνοντας τη βέλτιστη χρήση των υποδομών με παράλληλες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης πόλεων (π.χ. νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή κυκλοφορία) ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τη δύναμη των συνδεδεμένων δεδομένων, μειώνοντας εκπομπές, απόβλητα και ενέργεια.

«Έξυπνες» εμπορικές ευκαιρίες

Έξυπνες εμπορικές ευκαιρίες Business Grove

Η κινητικότητα ως υπηρεσία (Mobility as a Service) είναι μια νέα «έξυπνη» πρόταση για τις μεταφορές     ανθρώπων και αγαθών καθώς πρόκειται για μια ενοποιημένη υπηρεσία, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων, μέσα από την ίδια πλατφόρμα. Περιλαμβάνει τη δημιουργία εξατομικευμένων πακέτων διαφορετικών υπηρεσιών κινητικότητας (κοινή χρήση αυτοκινήτων, δημόσιες συγκοινωνίες, ταξί, ποδήλατο), το αντίτιμο των οποίων καταβάλλεται σε μία συναλλαγή για κάθε ταξίδι ή χρονική περίοδο, και όχι ξεχωριστά για κάθε πάροχο υπηρεσιών μεταφοράς.

Το Διαδίκτυο της Κινητικότητας θα είναι ένα σύστημα που θα ενοποιεί όλα τα μέσα μεταφοράς, δημόσια, κοινόχρηστα, ιδιωτικά, λεωφορεία, τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ, ταξί, ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, και που αναμένεται να φέρει την επανάσταση στη μετακίνηση,

Η κινητικότητα σαν υπηρεσία θα προσφέρει στον απλό πολίτη μείωση του κόστους και του χρόνου μεταφορών, θα δώσει προοπτική ανάπτυξης μερίδιού αγοράς σε όσους επιχειρηματίες αναπτύξουν την υπηρεσία (κοινοχρησία μέσων ιδιωτικής μεταφοράς), ενώ αποτελεί βοήθημα για τους δημόσιους φορείς και τα μέσα μεταφοράς καθώς θα οδηγήσει σε μελλοντική μείωση στη χρήση αυτοκινήτων.

 

Καινοτομία- Έξπυνες πολεις- Ηλεκτροκίνηση- Αυτόνομη οδήγηση

Καινοτομίες που ξεχωρίζουν

Η καινοτομία σε υποδομές έξυπνων πόλεων, ηλεκτροκίνηση και αυτόνομη οδήγηση, είναι αυτή που θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και θα ανοίξει νέους ορίζοντες διεθνών συνεργασιών. H ALX GREECE, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Εμπορίου της Ουγγαρίας (ΗΕΡΑ), παρουσιάζει το ZalaΖΟΝΕ, ένα από τα μεγαλύτερα Project ηλεκτροκίνησης, αυτόνομης οδήγησης και έξυπνων υποδομών στην Ευρώπη.

Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στην ουγγρική πόλη Zalaegerszeg και περιλαμβάνουν πίστες ελέγχου και εργαστήρια δοκιμών, με καινοτόμες εφαρμογές τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας, που επιτρέπουν τις δοκιμές ηλεκτρικών, συμβατικών ή αυτόνομων οχημάτων σε πολλαπλά επίπεδα. Δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή και τη στήριξη μεγάλων εταιρειών όπως οι Bosch, AVL, Continental, Ericsson, Huawei, Nokia, Oracle, Siemens, Vodafone και με τη στήριξη του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης και των Πανεπιστημίων Pannonia και SzéchenyiIstvany.

Το ZalaZONE αποτελεί το “πράσινο” επίκεντρο ενός φιλόδοξου τεχνολογικού σχεδίου με σημεία αναφοράς την κινητικότητα και τα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα και το πώς αυτά μετουσιώνονται σε εμπορικές λύσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας και των Smart Cities.

Business Grove

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με επιχειρηματικές ευκαιρίες σε υποδομές έξυπνων πόλεων, ηλεκτροκίνηση και αυτόνομη οδήγηση, επικοινωνήστε μαζί μας.

Λεωφ. Βασ. Σοφίας 12, Αθήνα 10 674

T: +30 210 7220150-151 · F: +30 210 7220152

e-mail:  info@businessgrove.com

website:  www.businessgrove.com

 

 

 

Διαβάστε ακόμη

Μενού